.,..jpg

 

HOME         OVER ONS         DIENSTEN          TARIEVEN          WERKWIJZE       GRATIS INFORMATIE        FAQ       CONTACT

 

 

 

              
                             >>> Naar Home

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

 

Bent u een natuurlijke persoon (Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma (VOF), Maatschap) dan heeft u de mogelijkheid om met gebruikmaking van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) voordelig te sparen voor uw oude dag. Klinkt interessant? Hieronder beantwoorden we een aantal vragen die vaak worden gesteld inzake de FOR.

Fiscale oudedagsreserve.bmp

Hoe moet ik de Fiscale Oudedagsreserve toepassen?
Bij het afwikkelen van het boekjaar wordt de balans en de winst- en verliesrekening samengesteld. Hieruit blijkt of er een positief resultaat is behaald (lees: winst) of dat er een negatief resultaat is behaald (lees: verlies). Heeft u een winstjaar gehad dan mag u 9,8 procent (2015) van de winst reserveren in de vorm van de FOR, met een maximum van € 8.631,-. U hoeft over die 9,8 procent, DIT JAAR, geen Inkomstenbelasting te betalen. Zegt  u: ‘’Nou dan wil ik wel 20, 30, 40 procent reserveren’’. Dat kan helaas niet. Het is 9,8 procent of 0 procent. Take it or leave it.

 


Waarom kan de
Fiscale Oudedagsreserve voordelig zijn?
Simpel gezegd is het voordeel: uitstel van belastingbetaling. Door 9,8 procent van uw winst te doteren aan de fiscale oudedagsreserve verkleint u hiermee het bedrag waarover Inkomstenbelasting betaald moet worden. Het gevolg daarvan is dat u NU minder Inkomstenbelasting betaald. Let wel, het voordeel is uitstel, geen afstel! Er komt dus een dag wanneer over de opgebouwde FOR wel Inkomstenbelasting afgedragen moet worden. Wanneer u ervoor zorgt dat u tegen die tijd genoeg geldmiddelen hebt, dan kunt u tot die tijd het belastingvoordeel gebruiken om in je onderneming te investeren of het geld ergens rentedragend weg te zetten. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid dat je in toekomst in een lager belastingtarief valt.
Er zitten ook belangrijke risico’s aan deze fiscale fiscaliteit vast. Wilt u daar meer over weten neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn de voorwaarden waar u aan moet voldoen?
Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor het opbouwen van de Fiscale Oudedagsreserve? Zoals:

·        Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting;

·        Je moet voldoen aan het urencriterium (1225uur per jaar);

·        Aan het begin van het betreffende belastingjaar moet u jonger zijn dan de AOW leeftijd;

·        De stand van een oudedagsreserve mag niet hoger zijn dan het bedrag van het ondernemingsvermogen.

In de praktijk wil het nog eens gebeuren dat gebruik wordt gemaakt van de regeling, maar dat er te weinig rekening wordt gehouden met de fiscale claim die op deze reservering rust. Zet bijvoorbeeld het geld wat u NU aan Inkomstenbelasting had moeten betalen op een aparte rekening, zodat je LATER niet voor onaangename verassingen komt te staan.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen neemt u dan gerust contact met ons op.

 

©DenK Financieel       

 

 

 

 

KvK Handelsregisternummer 24441799    BTW-nummer NL154126330.B01    Beconnummer 580.016   
Disclaimer    Algemene voorwaarden