.,..jpg

HOME         OVER ONS         DIENSTEN        TARIEVEN        WERKWIJZE       GRATIS INFORMATIE       FAQ       CONTACT

 

 

 

                     
                              >>> Naar Home


Aftrekbare kosten bij het financieren van een huis.

 

Bij het kopen van een huis ontstaan belangrijke veranderingen in uw fiscale positie (lees: Inkomstenbelasting). Denk aan de hypotheekrente aftrek, maar ook aan de aftrekbare kosten die u in het jaar van aankoop hebt gemaakt. Deze aftrekbare kosten worden hieronder toegelicht.

Taxatiekosten  
De hypotheekverstrekker wil vaak een bewijs van de waarde van de woning dat gefinancierd moet worden. Daarvoor komt een erkend taxateur kijken naar de staat van het huis. De bevindingen worden vastgelegd in een taxatierapport. Wat zijn de kosten die u voor zo’n taxatierapport  moet ophoesten? Dit ligt vaak tussen de € 200,- en € 500,-. Deze kosten kunt u meenemen in de aangifte Inkomstenbelasting als zijnde aftrekbare financieringskosten.

 

Advieskosten hypotheekadviseur
Deze kosten zijn aftrekbaar wanneer het advies heeft geleidt tot het sluiten van een hypotheek. De afsluitprovisie is over het algemeen een bedrag ter hoogte van 1% van de hypotheeksom (maximaal € 3.630,- of 1,5% van de hoofdsom).

Opstellen hypotheekakte door notaris
De notaris stelt de hypotheekakte op. De hypotheekakte geeft de hypotheekverstrekker garanties wat betreft het nakomen van je betalingsverplichtingen. Zo staat er bijvoorbeeld in dat bij het niet nakomen van de maandelijkse betalingen na een X aantal maanden de hypotheekverstrekker je woning openbaar mag verkopen. Deze akte moet in het kadaster worden ingeschreven. De kosten die u hiervoor maakt, is o.a. afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Deze kosten zijn volledig aftrekbaar.


nhg.jpg

Bemiddelingskosten bij aanvraag Nationale hypotheekgarantie  (borgtochtprovisie)
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een landelijke regeling om het eigen woningbezit te bevorderen. Dankzij de NHG regeling zijn hypotheekverstrekkers minder blootgesteld aan risico, waardoor u een lager hypotheekrentepercentage aangeboden krijgt (korting tot maximaal 0,6%). Let wel: u komt alleen in aanmerking wanneer de koopsom plus de bijkomende kosten niet hoger uitvallen dan € 245.000,-. Daarnaast betaal je eenmalig 1% over het geleende bedrag. Deze kosten zijn aftrekbaar in de aangifte Inkomstenbelasting.


kadaster.jpg
Kadastrale rechten hypotheek
De koop van de woning wordt geregistreerd in het kadaster. Gerekende kosten voor het inschrijven van een akte in het Kadaster is fiscaal aftrekbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

KvK Handelsregisternummer 24441799    BTW-nummer NL154126330.B01    Beconnummer 580.016   
Disclaimer    Algemene voorwaarden