.,..jpg

 

HOME         OVER ONS         DIENSTEN          TARIEVEN          INFORMATIE              CONTACT

 

 

 

        
                      
  >>> Naar Home

Kleine-ondernemersregeling (KOR)


Kleine ondernemersregeling Btw.jpgWanneer u als (pas beginnende) ondernemer weinig verdient, dan hoeft u geen of minder Btw af te dragen. Deze regeling heet de kleine-ondernemersregeling. Tevens kunt u in aanmerking komen voor ontheffing van uw administratieve verplichtingen voor de Btw. Een dergelijke ontheffing houdt onder meer in dat u geen Btw aangifte meer hoeft te doen.


Wat zijn de voorwaarden voor de kleine-ondernemersregeling?

·        Uw af te dragen Btw is na aftrek van de voorbelasting in een jaar € 1.883 of minder;

·        Er is sprake van een natuurlijk persoon (eenmanszaak, V.O.F., maatschap). Dus geen B.V., vereniging of stichting;

·        U dient regelmatig uw administratie bij te werken zoals boeken van de ontvangsten en het bewaren van uw facturen;

·        U dient uw prestaties in Nederland te verrichten.


Hoe hoog is het voordeel van deze regeling?
Hoe hoog het belastingvoordeel is, hangt af van het btw-bedrag dat u in een jaar zou moeten betalen. Zie in het tabel hieronder.

Hoeveel btw u per jaar moeten betalen:

Hoeveel belastingvoordeel voor kleine ondernemers:

Meer dan € 1.883

Geen belastingvoordeel

meer dan € 1.345, maar € 1.883 of minder

Uitkomst van de volgende formule:
2,5 x (€ 1.883 - (btw-bedrag))

€ 1.345 of minder

Het gehele Btw bedrag is belastingvoordeelVoordeel zonder haken en ogen?
Nee, let erop dat u het voordeel als gevolg van de belastingvermindering voor kleine ondernemers bij uw winst op moet tellen bij het invullen van de aangifte
Inkomstenbelasting.

Ter voorbeeld van bovenstaand tabel:

1.     U dient € 2.500,- Btw af te dragen en mag € 400,- als voorbelasting in aanmerking brengen. Het te betalen Btw bedrag is € 2.100,-. In deze situatie komt u niet in aanmerking voor deze regeling.

2.     U moet € 1.600,- aan Btw betalen. Omdat dit tussen de € 1.345 en de € 1.883 zit moet dit volgens deze formulevorm worden berekend 2,5 x (€ 1.883 – (€ 1.600,-)) = € 707,50 is het belastingvoordeel. Deze ondernemer moet € 1.600 - € 707,50 = € 892,50 afdragen.

3.     U moet € 1.200 aan Btw betalen. Dit gehele bedrag mag u houden, maar u moet wel dit hele bedrag als inkomsten opgeven in uw aangifte Inkomstenbelasting!


Hoe en wanneer moet ik dit doorgeven aan de Belastingdienst?
Het bedrag dat u in aanmerking mag nemen, geeft u aan in de Btw aangifte zelf. Onder rubriek 5D ‘’
Vermindering volgens de kleineondernemersregeling’’. Doet u aangifte per kwartaal, dan moet u zich ervan bewust zijn, dat het te betalen Btw bedrag kan variëren gedurende het jaar. Wanneer u bijvoorbeeld ijsverkoper op het strand bent, dan is er in het eerste kwartaal weinig omzet en dus weinig te betalen Btw. U kunt ervoor kiezen om de Btw, middels de kleine-ondernemersregeling, niet te betalen. In kwartaal twee en kwartaal drie zijn uw omzetten veel hoger en blijkt dat u eigenlijk helemaal niet in aanmerking komt voor deze regeling. U dient nu het Btw bedrag van uw eerste kwartaal alsnog te betalen.

Voor vragen en opmerkingen kunt u gerust contact met ons administratiekantoor opnemen.©DenK Financieel       

 

KvK Handelsregisternummer 24441799    BTW-nummer NL154126330.B01    Beconnummer 580.016   
Disclaimer    Algemene voorwaarden